חזרת המחזור והווסת לאחר לידה
הריון הוא תהליך המאפשר לגוף שלך להיפרד מהווסת החודשית לפחות ל 9 חודשים, אך עולה השאלה מה קורה אחרי הלידה מבחינת המחזור החודשי והוסת. המחזור החודשי מתייחס לזמן מקבלת הוסת ועד הוסת הבאה , והוסת מתייחסת לימי הדימום עצמם.
מתי צפויה להגיע הווסת הראשונה לאחר הלידה?
הווסת תלויה באם את מניקה או לא . באם את אינך מניקה, הממוצע להגעת הווסת הוא כ 3 חודשים. לעיתים פחות מכך ולעיתים יותר מכך. במידה והנך מניקה, הגעת הווסת תלויה באופן ההנקה. במידה והנך מניקה באופן מלא , ממוצע להגעת הווסת הראשונה הוא כחצי שנה. במידה ואת מניקה חלקית, הוסת יכולה להגיע בין 3 – 6 חודשים בממוצע לאחר לידה. חשוב לזכור שכל אישה וגופה מתנהג באופן אחר , לכן אם קבלת וסת גם אחרי יותר מחצי שנה בהנקה מלאה, אין זה אומר שמשהו לא תקין. חשוב לציין שישר לאחר לידה את יכולה לחוות דימום של עד 6 שבועות. זהו מהלך תקין של תקופת משכב הלידה (תקופה של 6 שבועות לאחר לידה). זו אינה ווסת. ההפרשה הדמית מכונה לוכיה, והיא למעשה שיירים של התרוקנות הרחם מהלידה והיא תקינה לחלוטין. במידה והיא נמשכת מעל 6 שבועות יש ללכת לבדיקה.
מדוע הנקה משפיעה על הגעת הווסת הראשונה?
בהנקה ישנו הורמון הנקרא פרולקטין, שתפקידו לעזור בתהליך ההנקה. הורמון הפרולקטין גורם באופן עקיף לדיכוי של הורמונים אחרים שנדרשים לביוץ, ולכן בנוכחותו , כאשר רמתו גבוהה , אין ביוץ ולכן אין קבלת ווסת.
הווסת הראשונה לאחר לידה
"הווסת הראשונה לאחר לידה יכולה להיות רגילה כמו לפני הלידה, אך לעיתים היא שונה.
היא יכולה להיות קצרה או ארוכה יותר, לעיתים יהיו יותר כאבים בעבר וגם יתכנו קרישי דם. לעיתים בחודשים הראשונים תהיה אי סדירות בתדירות הווסת והיא תוכל גם להופיע שוב אחרי שבועיים או אחרי חודשיים.
זהו תהליך טבעי, ולוקח מספר חודשים לווסת לשוב לתדירות סדירה."
האם ניתן לטפל בוסת לא סדירה לאחר לידה?
לאור כך שרוב הווסתות נהיות סדירות תוך 3-6 חודשים מקבלת הוסת הראשונה לאחר לידה, ההמלצה לרוב לחכות ולתת לזמן ולגופך לחזור לעצמו. אם עדיין לאחר תקופה זו הווסת אינה סדירה או שהווסת מפריעה לך בתפקוד היום יומי, חשוב ללכת להיוועץ עם הרופא.ה המטפל.ת.
אמצעי מניעה לאחר לידה
לאחר לידה, באם אינך מעוניינת בהריון נוסף בטווח הקצר ניתן לשקול אמצעי מניעה. אמצעים אפשריים לטווח קצר הינם קונדומים, טבעת הורמונלית, גלולות. במידה ואינך מעוניינת בהריון בטווח הארוך של כמה שנים, ניתן לשקול התקן (הורמונלי/לא הורמונלי).
חשוב לציין שההמלצה היא לא ליטול גלולות המכילות אסטרוגן עד 6 שבועות לאחר לידה, שכן יש סיכון גבוה יותר לקרישי דם בנוכחות אסטרוגן בתקופה זו.
בעת הנקה ההמלצה הינה ליטול גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, ללא אסטרוגן. שכן האסטרוגן משפיע על ההנקה. לכן אם הנך מניקה ומעוניינת באמצעי מניעה, ניתן לקבל גלולות המכילות פרוגסטרון בלבד. זאת לאחר היוועצות עם הרופא.ה המטפל.ת ולאחר שנבדק שאין מניעה מלקיחת התרופה מבחינה רפואית.
גלולות הפרוגסטרון נלקחות ברצף, ולכן לא תחווי וסת כל עוד את משתמשת בהן. תופעת הלוואי הכי שכיחה שלהן היא שלעיתים תחווי הכתמות דמיות קלות , לא בהכרח בזמן צפוי. אין מקום לדאגה מהכתמות אלו והן קשורות ללקיחה ברצף של הגלולות.
לאחר שתפסיקי להניק תוכלי לחזור ליטול גלולות המכילות גם אסטרוגן וגם פרוגסטרון, ואז תוכלי לקבל את הוסת באופן קבוע כל חודש.
האם מותר להשתמש בטמפונים בוסת הראשונה לאחר לידה?
אין מניעה משימוש בטמפונים בוסת הראשונה לאחר לידה. כן חשוב ש6 שבועות לאחר לידה נרתיקית או 4 שבועות אחרי ניתוח קיסרי, תפני לרופא.ה המטפל.ת להערכה של חלל הרחם, רירית הרחם ולווידוא שאין שארית מהשליה לאחר לידה. באם הכל תקין, בעת קבלת הוסת, את יכולה להשתמש בתחבושות או בתחתונים לאחר לידה.
מתי חשוב להיוועץ ברופא.ה?
שנם מקרים בהם חשוב ללכת להיבדק אצל רופא.ה גינינקולוג.ית:
וסת מוגברת מבחינת זמן (מעל 7-10 ימים) או מבחינת כמות (החלפה של מעל 10 פדים ביום)
וסת מוגברת המלווה בחולשה, סחרחורת או קוצר נשימה
וסת מועטה גם מבחינת ימים (מתחת ל3 ימים) וגם מבחינת עוצמה (החלפה של כפד אחד ביום)
וסת המלווה בכאב חריף, שגם אינו מוקל עם משככי כאבים
קרישי דם גדולים
ריח אופנסיבי מהפרשות הווסת
אי קבלת וסת מעל 6 חודשים ללא הנקה או אי קבלת וסת מעל שנה עם הנקה מלאה
לסיכום
חזרה לקבלת מחזור ווסת לאחר לידה הינה תהליך טבעי של הגוף והוא מתרחש מספר חודשים לאחר לידה, כתלות בהנקה מלאה/חלקית או כלל לא. לרוב לוקח מספר חודשים עד שהוסת חוזרת לתדירות ועוצמה הרגילה שלה. במצבים שהנך חוששת שמשהו אינו תקין, או אם יש לך שאלות לגבי המחזור והווסת שלך, תמיד חשוב להיוועץ עם הרופא.ה המטפל.ת.