המחזור שלי

מהי דלקת בנרתיק?

ד"ר נתנאלה מילר מומחית למיילדות גניקולוגיה ופריון
12 Sep, 2022
2 דקה
אישה יושבת במיטתה עם מבט מבולבל

דלקת בנרתיק יכולה לנבוע מפטריה, זיהום חיידקי או כתוצאה מוירוס.
לעיתים דלקת בנרתיק היא תגובה אלרגית לחומר שאליו האישה נחשפה, למשל סבון חדש, בגד שבא במגע עם העור. ישנם מקרים גם של דלקת בנרתיק הנובעת מיובש נרתיקי שקשור לגיל המעבר. גם שינויים הורמונליים כמו בהריון או בעת וסת יכולים לגרום לפגיעה באיזון ולדלקת.
כאשר גם הפות וגם הנרתיק מעורבים – זה נקרא וולווגינניטיס.

מהם הסימפטומים?

הסימפטומים לרוב יהיו אי נוחות נרתיקית, מלווה בצריבה או בגרד. לעיתים תהיה הפרשה במרקם שונה מהרגיל (למשל הפרשה מאוד נוזלית, או הפרשה דמוית קוטג׳). לעיתים יהיה ריח חזק להפרשה. הסימפטומים קשורים למחולל שגרם לדלקת.

מהם הגורמים ודרכי הטיפול בדלקות בנרתיק?

"שנם סוגים שונים של דלקות בנרתיק, והינם קשורים לגורם:

פטריה - Candida

פטריה למעשה נמצאת באופן טבעי בפלורה של הנרתיק. דלקת תופיע כאשר יש חוסר איזון בפלורה של הנרתיק והתרבות הקנדידה. למשל: לאחר שימור באנטיביוטיקה כמו עבור דלקת בדרכי השתן , תזונה מרובת סוכרים או נשים עם סכרת. גם לנשים מדוכאות חיסון , למשל נשים שלוקחות טיפול ביולוגי, או נשים לאחר טיפולים כימותרפיים, יש יותר נטיה לפטריה. גם נשים בהריון שמאזן ההורמונלי משתנה עבורן, יכולות לסבול מקנדידה.

הביטויים השכיחים של קנדידה הם:

  • o הפרשה לבנה (דמוית קוט׳ג).
  • o גרד פנימי או/ו גרד חיצוני היכול להיות גם חיצוני בכל אזור הפות.
  • o חתכים קטנים עדינים על העור.
  • o תחושת צריבה במתן שתן (בעיקר לקראת סוף ההתרוקנות).
  • o אודם בנרתיק.

טיפול בפטריה

כולל נרות לנרתיק (אגיסטן), משחות מקומיות (למשל קומגיס). במידה והפטריה אינה חולפת עם טיפול מקומי, ניתן גם לקחת תרופה דרך הפה (פלוקונזול). אם לאחר טיפול ממושך הפטריה אינה חולפת, חשוב לקחת תרבית נרתיקית , לוודא שלא מדובר בפטריה עמידה לטיפול הספציפי.
מאוד חשוב גם לדאוג למניעה – למשל אם לוקחים אנטיביוטיקה לזמן ממושך אז לשלב פרוביוטיקה, למעט בסוכרים. יש נשים שבעת וסת לאור ירידה ברמות האסטרוגן סובלות מפטריה , במקרה זה ניתן מראש סביב תחילת הוסת לשים משחה מניעתית.

חיידקים

Bacterial Vaginosis BV o -חיידק שיכול לגרום לדלקת בנרתיק.

האישה יכולה להיות ללא סימפטומים בכלל, לעיתים יש הפרשה צהבהבה עם ריח של ״דגים״. לעיתים יש צריבה בנרתיק.

הטיפול הינו טיפול אנטיביוטי מקומי עם משחה לנרתיק.

למרות שBV יכול להיות מועבר ביחסי מין, אין צורך שבן זוג יקבל טיפול מניעתי.

  • o טריכומונס – חיידק שגורם להפרשה ירקרקה , צריבה בפות ואי נוחות. תתכן גם אי נוחות בעת יחסי מין. הטיפול הינו טיפול אנטיביוטי דרך הפה. במקרה של טריכומונס , יש המלצה שגם בן הזוג יקבל טיפול.
  • o קלמידיה – חיידק שיכול לגרום לדלקת בנרתיק, בצוואר הרחם או באגן. לעיתים האישה תהיה א-סימפטומטית, אך יכולה להיות גם הפרשה לבנה , אי נוחות נרתיקית ועד כאב בטן תחתונה שמעיד שהדלקת כבר באגן . הטיפול הינו טיפול אנטיביוטי דרך הפה. במקרה של קלמידיה חשוב שגם בן הזוג יבדק לודא שהוא אינו מדביק את בת הזוג.
  • o גונוראה - חיידק שיכול לגרום לדלקת בנרתיק, בצוואר הרחם או באגן. לרוב תהיה כאב ואי נוחות בנרתיק עם הפרשה מרובה. יכול גם לגרום לדלקת אגנית. הטיפול הינו טיפול אנטיביוטי דרך הפה. חשוב שבן הזוג גם יבדק.

וירוסים

  • o וירוס ההרפס - מתבטא בפצע/כיב בנרתיק או בפות. לרוב מתחיל בעקצוץ. הטיפול הינו משחה מקומית, ואם לא עוזר, מקבלים טיפול תרופתי דרך הפה.
  • o וירוס הפפילומה – יכול לעשות יבלות ויראליות בנרתיק ופות, הנקראות קונדילומות. אם מדובר במעט יבלות ויבלות קטנות ניתן לשים משחה, אם מדובר ביבלות גדולות ו/או מפושטות , אז יש צורך בצריבה.
  • o תגובה אלרגית – תתבטא בנפיחות של הפות והנרתיק, אודם, גרד. חשוב להבין מה האלרגן שגרם לכך ולנסות להמנע ממנו. הטיפול הוא לרוב עם משחה סטרואידית מקומית.
  • o וגיניטיס אטרופיק – בגיל המעבר לאור ירידת אסטרוגן בגוף יש דלקת כתוצאה מחוסר באסטרוגן. הביטוי יהיה בכאב, בעיקר ביחסי מין. גרד וצריבה, וסימפטומים של עליה בתדירות ותכיפות במתן שתן, לעיתים גם דלקות שתן חוזרות.

הטיפול הינו לרוב טיפול מקומי עם הורמונים במינון נמוך."

איך מאבחנים דלקת נרתיקית?

"חשוב ללכת לבדיקת רופא.ת נשים, על מנת לעבור בדיקה גופנית ולהעריך את ההפרשה הנרתיקית, אודם בנרתיק ונגעים. ניתן גם להשלים תרבית נרתיקית, המאבחנת בעיקר פטריה וBV , במידה והאבחנה לא ברורה או נניסיון טיפול לא צלח.

בדיקה נוספת שניתן לבצע נקראת STD PCR, ניתן לבצע אותה מבדיקת שתן או בבדיקת מטוש נרתיקי. זו הבדיקה שמאבחנת חיידקים שמועברים ביחסי מין, כולל קלמידיה, גונוראה, טריכומונס. במידה

ומתקבלת תשובה חיובית לאחד מחיידקים אלו, חשוב להשלים גם בדיקות בדם של HIV , הפטיטיס C B ועגבת.

אם יש לחשד להרפס – ניתן לקחת משטח מהנגע, לוידוא האבחנה."

כיצד להימנע מדלקת נרתיקית?

  • "o להמנע מבגדים צמודים שיוצרים לחות וחום באזור
  • o לא לבצע שטיפות מרובות או פנימיות לנרתיק
  • o שימוש בקונדומים בעת יחסי מין
  • o בדיקה שגרתית

 

לסיכום – דלקת נרתיקית היא דבר שכיח. אם את מרגישה איזושהי אי נוחות או הפרשה חריגה, חשוב ללכת להבדק. יש לזכור שהפרשות ללא סימפטומים של גרד או צריבה, לרוב הן נורמליות, לעיתים גם מעידות על שלבים שונים במחזור ואינן קשורות לדלקת.v"

 

מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.