לנצח את הכאב: מה הם כאבי המחזור וכיצד ניתן להקל על כאבי מחזור חזקים?
מחזור החודשי הוא אומנם תהליך טבעי ונפלא, אך בקרב רבות מהנשים הוא מצריך התמודדות. למרבה הצער, לא כל מחזור עובר "בשקט", ומחזורים רבים, בעיקר בשנים הראשונות לקבלת הווסת, מתאפיינים בדימום כבד, כאבי בטן וכאבים המוקרנים לאזורים נוספים. שינוי והרעה במצב הרוח, חרדה, עצבות וכעס נפוצים גם הם בקרב חלק מהנשים, דבר שפוגע אף יותר בחווייתן בימי הווסת, וגורם לחשש ותסכול מתקופה זו בחודש. חלק משמעותי מהיכולת לעבור את הימים הללו "בשלום", קשור בצורך להכיר את המחזור שלנו לעומק. כאשר אנו מבינות את התהליכים שאותם הגוף עובר, מכירות היטב את "המחזור האישי" שלנו וערוכות אליו, אנו מצליחות לעבור את התקופה טוב יותר ובאופן פחות כואב, מתסכל ולחוץ.
מהם כאבי מחזור?
לאורך כל החודש, גופינו עובר תהליכים שונים הקשורים כולם בפריון ובהכנתו לקראת היריון. ביצית בשלה נפלטת מאחת השחלות לחצוצרה. נימי הדם ברחם מתחדשים ורירית הרחם מתעבה, כדי להכין את הרחם לכניסתו של עובר כשהיא חזקה ומוגנת. מאחר ולא כל חודש אנו נכנסות להיריון, ובמרבית המקרים הביצית לא הופרתה, הגוף נאלץ "לפרק" את כל מה ש"בנה" ולהחזיר את הרחם למצבה הקודם, כך שהתהליך יוכל לחזור על עצמו. מאחר ולא התקיימה הפריה, הביצית מופרשת מן הגוף, רירית הרחם מתכווצת ושכבותיה החיצוניות שאותן בנתה, מתפרקות. את השלב זה אנו מכירות בתור שלב הדימום, המאופיין בהפרשות וגינליות, הפרשות חומות ודימומים (הדימום עשוי מהביצית, שכבות הרחם וכל ה"פסולת" שממנה הגוף צריך להיפטר), השלב המורגש ביותר בתהליך. ברבים מהמקרים, שלב זה מלווה בכאב שאותו אנו חוות בתור כאבי מחזור.
מהם התסמינים לכאבי מחזור חזקים?
הכאב וההתכווצויות הנגרמים מ"פירוק" הרחם ופיצוץ נימי הדם שנגרמים עקב התכווצותו, הם תוצר טבעי ותקין של מחזור חודשי. הכאב משתנה בין אישה לאישה, ונפוץ בבטן התחתונה והעליונה, הגב, הירכיים ולעיתים מלווה גם בכאב ראש ובחילה.
כאשר כאבי מחזור הם בלתי נסבלים, הם פוגעים באיכות החיים התקינה, מדירים שינה מעיניי האישה הסובלת מהם, מלווים בהתכווצויות קשות, כאב מייסר וסבל, ואף עלולים לעיתים להצביע על בעיה.
נשים הסובלות ממחלה בשם אנדומטריוזיס, למשל, מכירות היטב את התופעות האלה. הן סובלות מכאבי גב ואגן קשים ביותר, בעיקר בתקופת הווסת, כתוצאה מתאים רבים דמויי רירית רחם הממוקמים בגופן מחוץ לרחם, כאשר הם מדממים בעקבות שינויים הורמונליים נגרמים כאבים נוראיים. מחלה זו מתאפיינת בחלק מהמקרים בקבלת מחזור לא סדיר.
מלבד האנדומטריוזיס, קיימות בעיות גניקולוגיות נוספות העלולות להשפיע על עוצמת הכאב. גם במקרים שבהם קיים כאב גדול אך לא קיימת מחלה מאובחנת, חשוב לפעול להרגעת הכאבים, שכן הפגיעה באורח החיים הרסנית באופן הדומה למחלה.
כשהגוף נח אחרי לידה טרייה, הווסת חוזרת רק לאחר כחודש, ובמקרים רבים זמן ממושך לאחר מכן. מחזור אחרי לידה עלול להתאפיין בפעמים הראשונות בעוצמה גדולה ובחוסר סדירות- הדימום כבד ביותר והכאב חזק יותר מהרגיל. הווסת תחזור בסופו של דבר לקדמותה, כך שאין צורך בדאגה.
כיצד ניתן להקל על כאבי המחזור?
הכאב הוא אומנם טבעי, אך הוא בר שינוי ואנו לא חייבות לחיות איתו ולסבול ממנו. קיימים פתרונות וכן תרופות סבתא לכאבי מחזור.
- משככי כאבים- רבים מהם מתאימים לכאבי הווסת, וכן ישנם משככים המיועדים ספציפית לתקופת הווסת. הם יעילים להפחתת התופעות, אך מומלץ שלא לצרוך אותם יתר על המידה. תוך ניסוי וטעייה, תוכלי למצוא את סוג משככי הכאבים המתאים ביותר לגופך, ולהשקיט את הכאב ביעילות.
- בקבוק חם- חימום מרפה את השרירים ומסייע להתרחבות כלי הדם, וכך מפחית את הכאב. הצמדת בקבוק חם או כרית חימום לאזור הכואב- הבטן או הגב, תסייע בהתמודדות עם התסמינים באופן מידי.
- תרגילי יוגה- יתרונותיה הבריאותיים של יוגה ידועים לכל. באומנות זו, קיימים תרגילים המיועדים במיוחד להפחתת כאבי המחזור, באופן טבעי ויעיל. תרגילים אלו, הדורשים מספר דקות בלבד, מסייעים לתסמיני הכאב, מחזקים את השרירים, משפרים את איכות השינה ומסייעים לרגיעה נפשית.
- עיסוי הבטן- שמנים אתריים רבים כוללים תכונות מרגיעות, ארומטיות ואנטי זיהומיות, המונעות עוויתות וכאבים כמו– שמן קמומיל, יסמין וקיק. עיסוי הבטן עם שמנים אלה יסייע ברגיעה והפחתת הכאב.